Femmornas sida BLOGGEN

 

                      Gott & blandat av Linnea W

I denna lilla “blogg” så kommer ni få läsa lite “gott & blandat.” Alltså olika saker t.ex: citat, tips, recept osv.

Det första jag hade tänkt att berätta om är: Hur dum jag är. Jag badade i slutet av mars. Men kom ihåg barn, det är uppfriskande.

Över till nästa sak.

Hur man gör dom bästa kycklingklubborna av mig:

Du behöver:

 

 • 4 kycklingklubbor med skinn
 • Till Spenat-rödbetssallad
 • 2 stora rödbetor
 • 70g sköljd spenat (1 påse)
 • 2 salladslökar
 • 2-3 msk färsk pepparrot,riven
 • 1 msk olivolja
 • salt och peppar,ur kvarn

 

 1. Värm ugnen till 175 grader.
 2. Blanda alla ingredienser till marinaden.
 3. Lägg kycklingen i en ugnsform och häll över marinaden. Ställ in formen i ugnen och stek kycklingen i cirka 40 minuter. När det återstår 3–5 minuter, sätt ugnen på grill och låt skinnsidan bli riktigt knaprig under grillgallret.
 4. Skala och skiva rödbetorna tunt med mandolin. Lägg dem i en skål tillsammans med spenaten. Skär salladslöken i tunna skivor och lägg den i skålen med rödbetor. Smaka av med riven pepparrot, lite olivolja och salt och peppar.
 5. Servera kycklingen varm med salladen.

Där har du de bästa kycklingklubborna. Över till nästa skit. Föresten det var ej jag som kom på kycklingen. Cred till köket.se.

 

Idag hade jag tänkt att prata de onödigaste i världen. Och egentligen vill jag inte skriva om detta men ni får stå ut.

Första är den coolaste jag sett, undrar varför den kom ut… Skvätter det för mycket när du äter nudlar? Nu finns äntligen (?) lösningen:

a8f1365e4b0cb3127b04c77683109db1 

FANTASTISKT!

 


Okej nästa onödiga sak.

Varför använda händer när du kan använda specialgjorda verktyg här kommer oreo dopparen.

 

8ac711a33e2c680782c38635faabbdba

 

 

För jobbigt att doppa Oreo-kakorna i mjölken? Nu finns ett specialverktyg till det.

 

VART KAN MAN KÖPA!!!

Vi kör en till, jag har inte tid för detta

.images.jpg

Nej, jag håller med. 😦  Det där är det äckligaste jag sett och skådat, men ska köpa det ändå;)

Av: Linnea W   

 

 

 

5 tips till dig som bloggar

1.Det första tipset är kanske de svåraste.Att du kan inte tro att du kan göra en populär blogg över en natt och det tar tid att göra en bra blogg du kanske kan räkna med 1 år eller några månader för det ska bli populärt.

 

2.Många som börjar blogga undrar hur ofta de ska göra det. Jag rekommenderar 3-4 gånger i veckan. 1-2 gånger fungerar också, men bra läsare kräver ett konstant flöde av nytt material. Fler än en gång om dagen kan dock vara för mycket.

 

3.är du skapar din blogg, var noga med att beskriva vad du vill blogga om. Skriv gärna ett kort stycke om vad dina läsare kan förvänta sig av dig och använd det som referens för att hålla dig själv på banan. Är det bara en personlig blogg om dig själv, då ska du nog bara räkna med att dina närmsta vänner och familj läser.

 

4.Tipset är om du inte vet vad du ska blogga om så kommer det förslag på vad du kan skriva om.1 om en sport 2 om ämnen på skolan 3 om livet 4 att jobba 5 kanske böcker du läser.

5. Till sist: blogga för att det är kul! Haka inte upp dig på hur det ser ut och hur många dagliga besökare du har. Det kan vara kul att följa processen , men om du skriver för att bli läst av många är risken stor att du bara blir besviken. Ett fåtal aktiva läsare är bättre än många läsare som aldrig återvänder.      

Av: Alexia

 

                            SKOLGÅRDEN

2018 fick vår skola Oxbacksskolan reda på att vi ska få en fin skolgård. Vi har spelat fotboll med två träd.Vi har klagat på skolan och tillslut kommer vi få:Konstgräs, en basketplan, bandyplan osv.

Vi har redan fått fotbolls mål och nya fotbollar.

Vår rektor har pratat med hela femman om hur vi vill ha skolgården. Hella femman tyckte om hans ideer :D. Vi har fått nya spel tex: nya spela kort. Vi har fått hopprep och vi har fått innebandyklubbor och mål till de. Det var allt jag ville säga om vår skolgård :D.

      Av: Samuel       

                                                           Julia bloggar:                                                           

Femmorna har arbetat med energi i No:n dem ska ha ett prov vecka 20.

I matten har vi jobbat med vikt och volym men vi ska börja arbeta med procent.

Jag har intervjuat mina kollegor om vad dem tycker om att börja arbeta med procent i matten: -Det känns kul att lära sig det för det verkar lite krångligt. -Helt okej för jag vet ej hur det fungerar. – Det är lätt så det blir nog inga problem.

I svenskan har femmorna länge arbetat med ett projekt som heter Huset, det är en berättelse om fyra familjer som bor i en lägenhet eller liknande. Det är tio kapitel många börjar bli färdiga nu.

TIPS om man har dålig fantasi: Jag har inte jätte bra fantasi ändå har jag skrivit tio långa kapitel till huset. Det är bra att fråga en kompis men ibland får man bara sitta och tänka själv. Ifall du behöver hjälp med namn så kan man tänka på filmer du gillar och ta ett namn från filmen.

Jag har intervjuat mina kollegor om vad dem tyckte om att arbeta med huset: -Jag tyckte att det var superkul. -För mycket att göra men roligt.- Kul.

På musiken jobbar vi med att sjunga och att

spela. Halva klassen spelar instrument och andra halvan sjunger till en bestämd låt som man övat på. Det har mycket ljud på musiken vissa lyssnar inte på lärarna .Vi vet att det inte är okej.

På idrotten är det mycket bråk i tjejernas omklädningsrum jag vet ej hur det är i killarnas omklädningsrum eftersom jag inte är kille. Ibland är det stökigt på lektionen och det håller två av mina kollegor med mig om.

Vår bildlärare är sjuk så vi har typ bild i klassrummet. Det är stökigt och högljutt ibland men det börjar ändå bli bättre.Men bygget untanför stör jättemycket och det är inte alltid lätt att koncentrera sig. Några ska alltid stå och kolla när dem på bygget jobbar så lärarna måste säga till. Jag tyckte synd om lärarna för den måste tjata på oss hela tiden. Men det blir bättre för tiden som går.

Snart är det sommarlov och jag har frågat mina kollegor hur dem känner inför lovet så här svarar dem. -Längtar så mycket! – Vill bara att det ska vara här. Jag ser så framemot lovet, själv ska jag bada med kompisar, åka till landet med en kompis, åker på utflykt med familjen, bada OFC och vara med släktingar.

Bra att veta på sommaren:

Det är viktigt att dricka mycket vatten men man kan ju ta en liten läsk ibland också.

Lite roliga saker att veta på sommaren:

Det är viktigt att bada för att bli sval och för att det är kul! HEHE!

Det är också viktigt att äta glass för att bli sval!

Det kan också vara viktigt att sitta med en kall dricka ute och bara sola å chilla!

 

Detta var min första del av tidningen håll utkik på en till tidning så ses vi!

av Julia 5B

 

     Bygget                      

 I södertälje i oxbacksskolan så pågår ett bygge bygget har varit igång i ungefär 1 månad. Tyvärr störde undervisningen klass 5 i skolan. med borrljud. Barnen har flera gånger behövt gå till ett annat klassrum när ljudet lät förfärligt högt och läraren blev störd av ljudet. En av eleverna som blir störd av ljudedt är Tiama. Här kommer en intervju med Tiama.

Vad tycker du om ljudet?

 • Det stör mig och är irriterande.

      Vad tycker du att rektorn i skolan ska gör?

 • Att rektorn ska säga till  de att de ska vara tysta när de har lektion.

Vad tycker du är jobbigt när ni byter klassrum?

 • Det känns konstigt eftersom schemat ändras och man har inte sina egna bänkar.

Klass 5 A har bygget bredvid sig och hör ljudet mer än vad klass 5 B har.

  Av: Samuel                     

                                             Oljuden på skolan

l Oxbacksskolan håller byggarbetarna på att renovera hela skolgården och en del av skolan. De ska bygga en dagis bredvid femmornas klassrum och det stör väldigt mycke femmorna medans de jobbar. Så femorna har fått låna en klassrum som ligger i källaren. Det låter mycket där också, men inte lika mycket som i deras riktiga klassrum. För i deras riktiga klassrum darrar det i marken också. Men inte i klassrummen som ligger i källaren.

De här frågorna ställde vi till en kille från 5a och 5b:

 1. Hur tycker du det är i femmornas riktiga klassrum med allt oväsen ?
 2. Hur tycker du det är i den andra klassrummen som ligger i källaren med allt oväsen ?
 3. Är du förväntansfull hur det kommer att se ut i skolan och skolgården efter renoveringen och bebyggelsen?
 4. Vad tycker du skulle kunna förbättras?

 Så Här svarade Natalia från klass 5b:

1.Det stör mycket och det är jobbigt att jobba med det störande ljudet.

2.Det gör ont i öronen medans vi håller på att jobba det känns som att det är någonting som är i örat och darrar. Men det är i alla fall bättre än vårat riktiga klassrum.

3.Ja jag är förväntansfull, för att det kommer kanske bli jätte fint och allt darrande kommer att gå bort.

4.Det skulle kunna förbättras med att det skulle bli finare skolgård. Det skulle också förbättras med darrandet just nu om vi kunde gå till en annan klassrum som är helt tyst och har inga störande ljud.

 

Så här svarade Romario från klass 5a:

1.Det är jävligt jobbigt, för att man kan inte koncentrera sig med sitt arbete.

 1. Han har aldrig varit där nere.

3.Nej jag är inte förväntansfull, för att det kommer att vara jobbigt med massa småbarn, för att om tar deras leksaker kommer de att bli arga och om de tar våra saker så blir vi arga.

 1. Vi borde låna ett annat klassrum som inte lät så mycket tills de blir färdiga.

                               Av: Vardan 

                                                     Bygget på Mariekäll   

Just nu utanför fönstret i femman byggs det ett dagis många tycker att det är jobbigt på lektionerna för att det låter så mycket.
Det finns två andra klassrum som man kan gå till om det låter för mycket men många tycker att det fortfarande låter mycket.

Jag har intervjuat Alvin Gimsander och han tycker såhär:

Tycker du att det är jobbigt med allt oväsen?

Ja det tycker jag.

Vad skulle kunna förbättras tycker du?

Jag vet inte riktigt eftersom de bygger ju av en bra anledning vi kommer t.ex. få en hemkunskapssal så att vi inte behöver gå upp till Bellevuegatan i sexan.

Hjälper det att gå till “reserv klassrummen” tycker du?
Ja det tycker jag.

 

                                                                    Menstips 

 • sov med en handduk under dig så det inte blöder igenom på lakanen.
 • om du har mensvärk gör olika yoga positioner så hjälper det lite.
 • gör din egen riskudde det är lätt häll bara ris i en strumpa och värm i micron sen lägg på magen.
 • öppna bindan hemma och sen vik ihop igen så hörs det inte att du byter på skolan om det känns jobbigt och pinsamt.
 • ha mönstrade byxor när man har mens så syns det inte lika mycket om du blöder igenom.
 • använd samma trosor i en vecka när du har mens så slipper du förstöra ett par nya varje månad.
 • ha på dig bikinitrosor när du har mens så blir fläckarna lättare att tvätta bort.
 • när mensvärken är som värst andas djupt å ligg still.
 • ät choklad !!
 • när du har mensvärk och är hemma ligg bara å kolla på serier och chilla gör inget ansträngande.

Av: Julia

                                                                   

Nyheter

Femorna ska ha ett prov i No vecka 20. Vi har länge arbetat med enerskikraft i No, Jag frågade mina kolegor vad dem tycker om No så här svarade dem: – Jag tycker inte riktigt att det är min grej.  – Tråkit. – Intresant, det är många saker som kretsar runt No men det är svårt att få in all information. – No är trist men det är viktit för framtiden! Matte har alla svårt med även vuxna, men hos oss femor jobbar vi med Vikt och Volym, och stracks ska vi börja jobba med Procent. – Matte är kul.  – För mycket information på samma gång. – Kul. Svenska gillar många i feman, Inte för att alla gör det men men. Vi jobbar med Huset i Sv och många värkade upskatta det! – Jätte kul arbete! – För mycket att göra men kul. Huset går ut på att alla vi i klassen ska skriva om fyra familjer eller något liknande som ska bo i ett radhus, hus eller något. Tio kapitel finns det att läsa om i “Huset” som sagt detta arbete var mycket upskatat! Något som alla måste göra dagligen  är att gå på toa, Vi har ställt samma fråga om och om igen om detta med toan i skolor – Hur käns det? – Vad tycker dem om det igentligen? Jag interiuvade 5b om vad dem tycker om toaletterna här i skolan och så här svarade vissa av dem: – Äckliga, det finns inte papper. – Äckliga, och ofrächa. – Dåliga! – Tröga. Snart är det sommarlov! Jippi, tänker nog många, men vissa gör faktist inte så mycket än att sitta hemma och kanske titta på TV. Derför har jag och mina två kolegor komigt på vad man kan göra en solig och fin sommar dag! 🙂

Av: Evelyn

15 saker att göra på sommaren!

 1. Gå och plinga på en granne/ vän
 2. Gå ut och bygg en koja eller kanske gå till en park en liten bit bort
 3. Lek med en vän
 4. Häng lite med din familj eller syskon/Kusiner
 5. Åk och bada OFC
 6. Åk till ett landsställe med sin familj
 7. Åk till Stockholm med en vän
 8. Sova hos din släcktig
 9. Gå ut med din grannes hund
 10. Läs en bok
 11. Kolla Netflix
 12. Kolla Instagram och lägg ut en fin bild
 13. Ring en vän och prata i några timmar
 14. Ät en glass
 15. LEV LIVET!<3

Jag hoppas att du gillade denna tindnig ofc så kommer det en till del av skol tidnigen på tisdag igen! men kom ihåg, det tar lite tid att skriva en sådan tidnig som denna. Jag måste få in all infomation om veckans nyheter!

av: Evelyn i 5b

 

 

                          Sommartips i bilen:

1 bilbingo, rita upp brickor och fyll i under resan.

2 hitta på namn på bilförare utifrån deras registreringskyltar. Bilen med HVL kanske körs av henrik vilmer lövstet och SJT av stina julle telefonson.

3 spana efter olika färger på bilar. Ser du en grön måste man vissla

röd= krama dig själv

blå= sjunga små grodorna

silver= slå dig på bröstet som en gorilla

gul= sittdansa gagnam syle

svart=klappa händerna

vit= låt som en höna

rosa= föraren bjuder på glass

4 en person sjunger en refräng från en låt sista bokstaven är den bokstav nästa person ska börja sjunga en refräng på

 

                          Andra saker att göra

1 chilla och äta godis

2 serie maraton

3 göra fruktsallad & bjuda över en vän

4 ha spelkväll med massor av kompisar & bara ta det chill

5 rensa ditt rum medan du kollar på en yt vidio när någon annan gör det.

6 åka på piknik med en eller flera kompisar

7 åk till stranden OFC

8  prova kläder i din garderob och ha modevisning för dig själv

9 fira jul i juli – med julmat, klappar och luciatåg på stranden.

10 ta en fika med en gammal vän och prata om livet.

AV: Julia

 

 

5 saker att göra en solig sommardag, utan att planera långt innan!

 1.  Ta en glass med en vän.
 2. Gå ut, sätt på musik- i högtalare eller hörlurar.
 3. Åka till stranden med en vän.
 4. Träffa en släkting, gå till en park.
 5. Ha piknick med några vänner.

5 saker att göra en regnig sommardag, utan att planera långt innan!

 1. Eat- sleep- repeat
 2. Kolla en bra film
 3. Sätt på Disney musik i en högtalare och fjanta dig
 4. Baka en tårta och dekorera
 5. Måla en tavla

15 saker att göra när du har allmänt tråkigt!

 1. Vika om dina kläder i din låda/ garderob
 2. Locka/platta håret
 3. Testa olika klädstiler
 4. Gör nudlar
 5. Kolla på TV
 6. Leta efter en bra serie på netflix och/eller viaplay. Kolla på den
 7. Ring en vän på FACETIME
 8. Sov
 9. Göra lite gymnastik
 10. Ät en glass
 11. Gå ut
 12. Låssas göra reklam för en produkt
 13. Gör egna chips ( recept nedan)
 14. Gör en  ny spellista på spotify
 15. Gör en/flera makeup tutorial

Av: Linnea S

 

Recept på hemma gjorda chips

Du behöver..(för en liten skål chips)

2 Stora potatisar

1 msk matolja

Kryddor.( Du kan göra en egan blandning eller ta popcorn krydda)

Gör såhär..

 1. Sätt ugnen på 75 C
 2. Skär potatisen i tunna skivor (osthyvel funkar bra)
 3. Lägg dom på hushållspapper för att få bort det blöta
 4. Lägg om på en plåt med bakplåtspapper
 5. pensla på matoljan, ett tunnt lager
 6. Sätt in dom i ugnen 10 min
 7. Ta ut och pensla på mer olja, stoppa in i ugnen i 15-20 min till, tills dom fått e gyllen brun färg
 8. Lägg dom på ett hushållspapper och torka bort överflödig vätska
 9. lägg på kryddan

Av: Linnea S